Betaler du for meget for dine lån?

Posted on

Betaler du for meget for dine lån?

Det kan have store konsekvenser for deres økonomi langt ud i fremtiden, og svært at vide om hvad man skal vælge. 

Vi har derfor lavet en guide om forskellige lånetyper, som kan være til hjælp når man skal ud at sammenligne lån.

Hvilke lån er dyrest?

Nogle lån er dyrere end andre, men der er særligt én lånetype, der indtager førstepladsen som den dyreste. Vi gennemgår forskellige typer af lån i de nedenstående afsnit, så du kan få overblik over, hvilke lånetyper du bør holde dig fra, hvis du har en stram økonomi.

Ansøg hos GOLoan her.

Realkreditlån

Realkreditlån er en af de billigste lånetyper. Renten på lånet er meget lav, hvilket skyldes, at lånet betales tilbage over en periode på mellem 30 og 50 år. Derudover bruges realkreditlån normalt til en finansiere en bolig, og derfor kan man ikke optage et realkreditlån og bruge det på hvad som helst. Realkreditlån stilles som sikrede lån, hvor boligen normalt stilles som sikkerhed. Det får også prisen på lånet til at falde.

Læs også: Hvad koster det at låne penge?

Banklån

Banklån er en meget almindelig lånetype, som mange mennesker har optaget. Det kan være i forbindelse med køb af bolig, køb af bil, opstart af virksomhed el.lign. Det er en lidt dyrere lånetype end realkreditlån. Renten er bl.a. lavere på banklån end ved f.eks. forbrugslån, og derudover kan oprettelsesomkostningerne være lavere ved banklån. Nogle vælger at skifte bank, hvis de mener, de betaler for meget for deres lån.

Læs også: Sådan låner du penge online.

Forbrugslån

Forbrugslån kan i princippet finansiere hvad som helst, hvilket er en af grundene til, at de er blevet så populære over de seneste par år. Forbrugslån varierer meget i størrelse, og der er stor forskel på, hvad de koster. Hvis man f.eks. optager et stort lån på 500.000 kr., kan man i visse tilfælde få det til samme eller næsten samme pris som i banken. Optager man et lån på f.eks. 10.000 kr., som man betaler tilbage over seks måneder, bliver lånet væsentligt dyrere.

Konkurrencen er stor mellem låneudbydere, der tilbyder forbrugslån, og det kan du mærke som forbruger. Der findes mange forbrugslån til gode priser, men der er også en helt del dyre forbrugslån med høje renter og gebyrer. Derfor bør du være helt sikker på, at du har råd til at betale dit lån tilbage, inden du optager et forbrugslån.

Du kan ansøge om et forbrugslån hos Goloan her.

Hvor meget bør et lån koste?

Der er ikke nogen fast pris på, hvad et lån bør koste. Det kommer helt an på, hvilken type der er tale om, hvor lang løbetiden er og størrelsen på lånebeløbet. En god måde at finde frem til, hvor meget man betaler for sit lån, er ved at se på ÅOP’en. Tallet beskriver de samlede omkostninger, der årligt er i forhold til det lånte beløb. Renten kan sige noget om, hvor meget man hver måned betaler i forhold til lånebeløbet, men det er kun i ÅOP’en, at samtlige udgifter er medregnet. Hvis du er bange for at betale for meget for dine lån, bør du derfor se på ÅOP’en.

En ny lov fra 2019 sikrer, at ÅOP’en ikke overstiger 35 %. Tidligere kunne man finde eksempler på lån med en ÅOP på 800 %.

Læs mere om ÅOP her.

Lav rente er ikke altid lig et billigt lån

Selvom et lån med en lav rente normalt bliver anset for at være et billigt lån, er dette ikke altid tilfældet. Flere lån med en lav rente kan faktisk vise sig at være dyrt i længden. Det skyldes, at der bag en lav rente kan gemme sig månedlige gebyrer, oprettelsesomkostninger osv., der løber op i mange penge, og resulterer i, at du betaler mere end nødvendigt for dine lån.

Det er derfor en god idé at se på ÅOP’en, når du skal vurdere, om du betaler for meget for dine lån. Her er alle omkostninger medregnet.

Er det aldrig klogt at optage et dyrere lån?

Det er aldrig en god idé at optage lån, hvis du ikke har råd til at betale dem tilbage igen. Derudover bør du altid lede efter det billigste, når du er på udkig efter lån. Det kan dog ikke altid lade sig gøre at optage det allerbilligste lån.

Det kan være, hvis du akut står og mangler penge.

I sådan en situation vælger mange at optage et forbrugs- eller kviklån. Disse er kendt for at være dyrere end andre lån, men hvis man ved, at ens økonomiske vanskeligheder er midlertidige, kan det være en god idé at optage et sådant lån. Et dyrt lån er nemlig ikke et problem, hvis man ved, at man inden for en overskuelig tidsperiode kan betale det tilbage.

Læs også: Få styr på din økonomi i 2020.

Sammenlign lån

Det vigtigste, du bør gøre, inden du optager et lån, er at gennemsøge markedet efter det bedste tilbud. På den måde undgår du at betale for meget for dine lån.

At udvælge og sammenligne flere forskellige lån kan dog være en udfordring, fordi det online lånemarked er stort og vokser dag for dag. Derfor kan man overveje at bruge en lånesammenligner. Et eksempel på sådan en er GOLoan, der indhenter tilbud fra forskellige banker og udelukkende præsenterer de relevante for en.

Det gør det hurtigere og nemmere at finde frem til de lånetilbud, der er aktuelle for en selv. Mange bruger f.eks. timer på at lede efter lån, hvorefter de opdager, at lånene ikke er relevante for dem. Med GOLoan slipper du for spildtid, og du modtager op mod tre forskellige lånetilbud, som passer særligt til dig. Det kan spare dig penge i det lange løb at undersøge markedet på denne måde.

Du kan samle dine lån hos Goloan her.