Sådan får du råd til julen

Posted on

Sådan får du råd til julen

Julen er et af de dyreste tidspunkter på året, og det kan du mærke på din pengepung. Der skal være råd til julefrokoster, adventsgaver, julemad og naturligvis julegaver. Men selv i en sund økonomi, kan det være svært at få alt til at hænge sammen i julemånederne. Heldigvis er der masser af ting, du kan gøre for at få en god og ikke mindst budgetvenlig jul.

Hvorfor er det så svært at få råd til julen?

Julen kommer hvert år på samme tidspunkt, men alligevel bliver vi overraskede, når den melder sin ankomst. Vi bliver også hvert år overraskede over, hvor dyr den i virkeligheden er.

Udover julegaver og julemad, skal man også huske at medregne eventuelle advents- eller pakkekalendergaver, julefrokoster osv. Det løber op i mange penge, men hvordan kan det egentlig være, at vi bruger så mange penge på jul?

I bund og grund handler det vel om, at det er en tradition forbundet med hygge, som de fleste deltager i. Men det ændrer ikke på det faktum, at det er meget dyrt at holde jul. Heldigvis er der mange steder, man kan spare samtidig med, at man får en jul, hvor der ikke mangler noget.

Læs også: Hvilken gæld skal du afvikle først?

Spar penge og få råd til julen

Der er mange forskellige måder, hvorpå man kan få en billigere jul. Nedenfor gennemgår vi nogle simple men gode råd, der kan være med til at sikre dig, at får en overdådig jul selv med få penge.

Få styr på julen med et budget

Det er altid en god idé at lægge et budget, hvis du mangler overblik. Juletiden er for mange forbundet med en stram økonomi, og derfor er det godt at planlægge, hvor mange penge der skal gå til hvad.

Start med at skrive ned, hvad der skal købes i løbet af forberedelserne til jul. Det kan f.eks. være julemad, julegaver, adventsgaver, tilmelding til julefrokoster, transport til og fra julefrokoster og juleaften osv. Vær sikker på, at du har alle udgifter med, så du ikke pludselig får en overraskelse.

Læs også: Husholdningsbudget (Gratis Excel-skabelon).

Du skal også udregne, hvor mange penge du har at gøre godt med. Pengene finder du i dit rådighedsbeløb eller på en eventuel opsparing. Lad være med at regne med, at du har alt for mange penge til rådighed. December er en dyr måned, og derfor er det bedre at gå efter et lidt lavt beløb, så du er sikker på, at der er råd til alt.

Dit budget hjælper dig med at holde styr på, at du ikke bruger flere penge, end du har. Hvis du har et budget fra sidste år, kan du med fordel kigge på det. Udgifterne ændrer sig nemlig sjældent særlig meget fra år til år.

Et budget hjælper dig også til at udregne, hvor mange penge du har tilbage, efter alle udgifter er betalt. Det giver dig mulighed for at vide, hvor mange penge du kan bruge på julerelaterede ting, og hvor meget du skal bruge på de sædvanlige udgifter. Alt i alt vil et budget hjælpe dig til at få overblik over, hvordan du får råd til julen.

Spar penge op i god tid

Hvis du vil være sikker på at have råd til julen, bør du i god tid i forvejen begynde at spare penge op. Du ved, at juletiden kommer hvert år, og at der følger store udgifter med til den. Derfor kan du lige så godt begynde planlægningen i god tid.

Læg nogle penge til side hver måned. Det behøver ikke være mere end et par hundrede kroner, og det giver dig et ekstrabeløb i december, når du skal ud og bruge mange penge.

Derudover er det altid godt at have en opsparing stående til, hvis der pludselig kommer uforudsete udgifter.

Køb julegaverne på forhånd

Du ved højst sandsynligt godt på forhånd, hvor mange julegaver og til hvem, du skal købe. Derfor kan du lige så godt i god tid begynde at købe dem. Det giver dig mulighed for at finde de bedste tilbud, og udgiften i december bliver også mindre, når du ikke skal købe 15 julegaver på én gang.

Du kan også benytte dig af tilbud i forbindelse med Black Friday. Her er der masser penge at spare, og det vil du kunne mærke i dit julebudget. Hvis du vælger at købe gaver på Black Friday, har butikkerne helt sikkert nogle særlige tilbud, der vil komme dig til gavn i jagten på de bedste julegaver.

Læs også: Sådan bliver du klar til Black Friday

Hvis du er kreativ, kan du lave nogle af julegaverne selv. Det vil spare dig for rigtig mange penge.

Vær ansvarlig, når du køber mad

Du kan spare rigtig mange penge på ved at tænke over, hvilket mad du køber. Der er ingen grund til både at købe flæskesteg og and, hvis I alligevel kun bliver fire mennesker.

Tænk over, hvor meget I kommer til at spise og indkøb mad herefter. Du kan også benytte dig af tilbud som Too Good To Go eller varer med kort udløbsdato. Hvis du tænker i disse baner, når du køber ind til julemaden, kan du helt sikkert spare mange penge og på den måde få råd til julen.

Lån penge til at finansiere julen

Vi kan ikke komme uden om, at julen er dyr. Derfor har mange mennesker behov for at låne lidt ekstra penge. Det er især, hvis man ikke har nået at spare nok penge sammen, eller hvis pengene er blevet brugt på en uforudset udgift.

Det kan være rart at have ekstra luft i økonomien til at betale for de mange udgifter, der er i december, og det kan du f.eks. opnå gennem et lån.

Læs også: Hvordan får jeg mere luft i økonomien?

Du kan låne penge nede i banken, men det er ikke sikkert, de vil låne dig penge, hvis du skal bruge dem til at holde jul og ikke til at investere i noget. I stedet kan du låne pengene online. Det kan du bl.a. gøre hos GOLoan.

Vi tilbyder lån fra 10.000 kr., så du kan holde en ordentlig jul. det er nemt at ansøge, og du har pengene på din konto inden for få dage.

Se her, hvor nemt det er. 

Læs også: Hvorfor optager man et kviklån?