Sådan slipper du af med dyr klatgæld

Posted on

Sådan slipper du af med dyr klatgæld

Klatgæld kan være et stort problem, og især dyr klatgæld kan hænge over dig som en sky, der ikke vil gå væk igen. Hvis du står i en situation med mange lån hos forskellige udbydere, du gerne vil slippe ud af, er hemmeligheden at strukturere gælden og løbende arbejde på at få den nedbragt.

I denne artikel gennemgår vi, hvad klatgæld er, og hvad du kan gøre for at få styr på gælden og dermed på din økonomi.

Hvad er klatgæld?

Klatgæld er typisk mindre lån, du har optaget hos flere forskellige låneudbydere. Den optages normalt gennem SMS-lån, kviklån og evt. forbrugslån. Der kan dog også være tale om gæld til skat igennem f.eks. SU-lån.

Beløbet på lånene i din klatgæld er typisk på 15.000 kr. eller mindre – deraf navnet. De relativt små beløb betyder desværre, at mange ikke får taget gælden seriøst. Pludselig ender de med en gæld på 50.0000 kr. eller derover med en masse uoverskuelige renter og gebyrer, som de ikke kan betale.

Dyr klatgæld er normalt den dyreste form for gæld. Tager man den ikke seriøst og forsøger at få styr på sin økonomi, kan det hurtigt ende galt. Med flere små lån hos forskellige kreditorer, betaler du ofte en meget høj rente. Derudover er der også normalt en række gebyrer hos låneudbyderne. Alt dette gør lånene meget dyrere, og det kan være svært at overholde betalingsaftalerne.

Læs også: Hvad bør du overveje, inden du optager et lån?

Har du også optaget for mange lån?

Hvis du har optaget mange små lån, er du ikke alene. Mange har problemer med at komme ud af deres gæld igen. Heldigvis er der hjælp at hente. GOLoan tilbyder nemlig at samle alle dine små lån i ét. Du kan låne helt op til 300.000 kr. til at samle dine lån. Du får en samlet rente og skal kun tænke over et enkelt afdrag om måneden.

Selvom det måske virker paradoksalt at oprette et nyt lån for at komme af med andre lån, kan det være nødvendigt for at få styr på økonomien. Vi har samlet en række fordele forbundet med at samle din gæld:

  • Bedre overblik over din økonomi
  • Færre gebyrer hos mange forskellige låneudbydere
  • Lavere ÅOP og muligvis lavere rente
  • Større rådighedsbeløb hver måned

Tjek dine muligheder her: Bør du samle dine lån?

Læg et budget

Til tider kan det virke umuligt at få styr på økonomien. Det er især tilfældet, hvis man har en masse dyr klatgæld. Den nemmeste måde at få styr på økonomien er ved at lægge et budget. Det giver dig overblik over, hvor mange penge du har til rådighed hver måned. Derudover kan det også give dig noget ro at vide, hvad dine penge går til. Samtidig kan du finde de poster, hvor du bruger flest penge og evt. overveje, om du kan skære ned på dem.

Læs også: Læg et budget, der holder.

Uden et godt overblik over din økonomi er risikoen for, at du bruger flere penge, end du har, faretruende høj. Læg derfor altid et budget, inden du tager et lån.

Hos GOLoan har vi lavet en skabelon, du kan bruge til at oprette et budget. Download det her: Husholdningsbudget (gratis Excel-skabelon).

Når du har hentet skabelonen ned, indtaster du dine indtægter og udgifter på måneds- og årsbasis. Husk at få alle udgifter med. Hvis du udelader nogle, snyder du kun dig selv.

Skabelonen udregner automatisk dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er det beløb, du har tilbage hver måned, når alle dine faste udgifter er betalt. Det er det beløb, der skal finansiere mad, tøj, rejser, gaver osv.

Vær opmærksom på, at vi ikke anbefaler dig at låne penge, hvis budgettet viser, at dit rådighedsbeløb er i minus.  Her anbefaler vi i stedet, at du kigger på muligheder for at skære ned på dine udgifter.

Snak med dine kreditorer

Kender du det, at rudekuverterne bare hober sig op? At det er helt uoverskueligt at skulle åbne dem? Sådan er det desværre for mange med dyr klatgæld. Det kan virke helt uoverskueligt at slippe af med alle de små lån, men det er faktisk nemmere, end du tror at bryde den onde cirkel. Tag kontakt til dine kreditorer og spørg, om I ikke kan indgå en ny betalingsaftale, der passer til din økonomi.

Føler du dig fanget i luksusfælden?

Mange små lån og dyr klatgæld kan virke stressende, men det er aldrig klogt at ignorere rudekuverterne og telefonopkaldene. Jo længere tid du venter med at få styr på din gæld, desto dyrere bliver det for dig. Skab overblik over, hvor mange penge du skylder og til hvem.

Skylder du penge til flere banker, bør du tage kontakt til dem alle og aftale, hvor meget du kan afdrage med om måneden. Kreditorerne er ofte villige til at hjælpe dig ned at slippe af med de mindre lån. Du kan forhandle dine renter, så lånene i sidste ende bliver billigere. En anden mulighed er at samle dine lån i ét. Det kan du f.eks. gøre hos GOLoan. Undersøg dine muligheder her.

Kreditorerne kan hjælpe dig

Kreditorer kan ofte forlænge din afdragsperiode, tilbyde dig en lavere månedlig ydelse eller måske endda tilbyde dig et billigere lån. Tøv derfor ikke med at kontakte dem. Som nævnt tidligere, er det ikke smart at ignorere gæld – heller ikke mindre lån. Tag derfor fat i dine kreditorer og få lagt en plan for, hvordan I kan sikre, at du slipper af med dyr klatgæld.

Tjek, om det kan betale sig at samle

Når du har været i dialog med dine kreditorer, har du et bedre overblik over, hvordan du kan komme af med din gæld. Selvom kreditorerne har hjulpet dig med at finde en bedre afdragsordning, findes der måske løsninger, hvor du kan spare endnu flere penge.

Samlelån kan være en rigtig god løsning, hvis du ønsker at slippe af med dyr klatgæld på en god, hurtig og overskuelig måde. Der kan være mange penge at spare hver eneste måned. Undersøg derfor, om det er en god idé for dig at samle dine lån.

Hvordan ved jeg, om det kan betale sig at samle mine lån?

GOLoan kan hjælpe dig med at tjekke, om det kan betale sig for dig at samle dine lån hos én låneudbyder. I selve ansøgningen angiver du bare, at du ønsker at låne penge til at samle din eksisterende gæld.

Se, hvordan i vores låneberegner her. Det foregår på samme måde, som hvis du skulle låne penge til en bil, en rejse, et nyt køkken eller noget andet.

Når du skylder penge hos flere banker, kan det let blive uoverskueligt med de mange månedlige afbetalinger. Det kan også være svært at holde styr på, hvor meget du egentlig skylder.  Med et samlelån og dermed kun én månedlig afbetaling, bliver det meget nemmere for dig at holde styr på din økonomi. Kort fortalt kan samlelån være medvirkende til, at du sparer penge hver måned, og at din økonomiske situation bliver mere overskuelig.

Saml dyr klatgæld

Hvorfor ikke indfri din gæld ved hjælp af GOLoan? Lad GOLoan hjælpe dig med at samle dine lån, så du kan nedbringe de løbende omkostninger og dermed spare penge. GOLoan kan hjælpe dig med at sikre overblik over dine små lån, så du kan få ét samlet lån med en konkurrencedygtig rente.

Kan du bruge mere luft i din økonomi?

GOLoan kan tilbyde, at du slipper for en række månedlige gebyrer og samtidig afvikler på din gæld med en lavere rente. Et samlelån kan dermed give dig et større månedligt rådighedsbeløb, der f.eks. kan hjælpe dig i forbindelse med uforudsete udgifter. Det vil også give dig mulighed for at starte en opsparing.

Læs mere her på siden i vores mange artikler.

RKI kan være en fordel

RKI står for Ribers Kredit Information og er en database over dårlige betalere. Betegnelsen dækker over folk, der har problemer med at betale deres gæld. RKI er drevet af virksomheden Experian. Alle kan komme i RKI, hvis de ikke overholder deres betalingsaftaler. Man slettes automatisk efter fem år, eller hvis gælden indfris inden.

Har du svært ved at overskue konsekvenserne ved ikke at betale af på din gæld?

Det er muligt for alle danskere frivilligt at lade sig registrere som dårlige betalere. På den måde kan de ikke oprette flere lån og dermed stifte yderligere gæld.

Folk med økonomiske problemer, der skylder penge, kan ikke altid overskue deres situation. Er det tilfældet, kan det ligefrem være en fordel at lade sig registrere i RKI. Derved ungår man at optage flere lån, oprette nye kontokort osv. 

Hvis du står i en situation, hvor du har brug for hjælp til at undgå at oprette nye lån, er det måske en god idé at lade dig registrere i RKI. Det kan gøres nemt, og en frivillig registrering vil medføre, at kreditorerne kan se, at de skal afvise dig, når du søger om lån.

Du behøver heller ikke bekymre dig om, hvordan du kommer ud af RKI igen. Du bliver slettet omgående, når du betaler din gæld ud. RKI får automatisk at vide, når din gæld er udbetalt, og de vil efterfølgende slette dig. Er du registreret på grundlag af et forhold, der er baseret på oplysninger fra Statstidende, gælder andre regler. 

Brug friværdien i din bolig

Hvis du ejer et hus, en lejlighed eller måske et sommerhus, kender du sikkert til friværdi og ved, hvad det betyder. Du kan faktisk bruge friværdien i din bolig til at skaffe et billigere lån.

Hvad er friværdi?

Friværdi er markedsprisen på dit hus minus den gæld, du har i huset. Denne friværdi kan du bruge til at låne penge, så du kan komme ud af din gæld. Har du mange mindre lån, er det oplagt at bruge din friværdi til at slippe væk fra dem. Ofte vil du også kunne få et lån med en billig rente, når du låner penge i din friværdi.

Hvis du skylder mange penge i din bolig, kan det dog være svært at bruge denne løsning. Her kan du i stedet lægge et budget og på den måde få overblik over, hvordan dine penge bruges. Herefter kan du vurdere, om det er realistisk at foretage nogle ændringer, der evt. gør dig i stand til at afdrage mere på dine lån.

Med et budget kan du også få styr på din gældsafvikling i huset. Ved at betale lånet i huset ud lidt hurtigere, skaber du luft i økonomien på længere sigt, der frigiver noget friværdi i din bolig. Denne vil på et senere tidspunkt kunne bruges til at nedbringe anden gæld.

Ejer du ikke et hus, en lejlighed eller lignende, anbefaler vi dig ikke at købe dette, før du har helt styr på din eksisterende og evt. dyre gæld. Disse er nemlig ofte forbundet med mange store udgifter, som er svære at holde styr på.

Læs også: Hvordan øger du chancen for at få et lån?

Lad GOLoan hjælpe dig

Hos GOLoan lever vi af at hjælpe vores kunder med at finde det lån, der passer perfekt til deres økonomiske situation. Vi hjælper dig, uanset om du skal optage et nyt lån eller samle flere eksisterende lån i et.

Når du har udfyldt vores formular, finder vi de lån, der passer på netop din historie. Vi modtager tilbud fra flere banker og præsenterer dem alle for dig. Du vælger selv den mulighed, du synes bedst om, hvilket sikrer dig det bedste tilbud.

Hvis du har fået mod på at søge efter et lån til en ny bil, et nyt køkken eller noget helt tredje, kan du bruge vores låneberegner allerede i dag. Hvis du har dyr klatgæld, kan du også undersøge, om det kan betale sig at samle dine lån hos GOLoan.